Skrota bil - En hel del rörande att skrota bilar
Bärgningar

Bärgningar

Den vanligaste formen av bärgningar är bilbärgningar men det förekomma många andra typer av bärgning. Både bilar, bussar och lastbilar behöver bärgas ganska ofta eftersom dessa fordon rullar väldigt långt varje år.

Ett riktigt bärningsfordon behöver inte alltid användas även om bilen åkt ned i ett dike eller liknande. Ofta går det lika bra med en entreprenadmaskin som t.ex. en traktor eller en grävmaskin som någon lantbrukare har i närheten.

Bilbärgning

Ett företag som håller på med bilbärgningar åtar sig ofta många andra typer av arbeten eller bärgningar. De flesta bärgare kan hjälpa till med följande:

 • Att efter trafikolyckor, motorskador eller andra haverier bärga bilar och motorcyklar.
 • Att vid fel på lastbilar, med och utan släp, bärga dessa till närmaste verkstad.
 • Byta däck på lastbilar bilar som fått punktering.
 • Starthjälp om batteriet har laddats ur.
 • Byta batteri på bilar och lastbilar som fått batteriproblem.
 • Leverans av drivmedel.
 • Transportera entreprenadmaskiner längre sträckor.
 • Transportera gamla veteranbilar till utställningar och tävlingar.
 • Transportera tävlingsbilar till race.
 • Låsöppning av fastfrusna lås eller inlåsta nycklar.
 • Fixa hyrbil efter bärgning av din bil till verkstad.

De flesta bärgare kan hjälpa dig med bärgningar dygnet runt efter som de oftast har jour.

Bärgningar som ingår i bilförsäkringen

Om du har bärgningsskydd i din bilförsäkring är det viktigt att du kollar upp vilka regler som gäller för bärgningsskyddet innan du beställer bärning. Ibland har försäkringsbolagen krav på att du ska använda vissa firmor och ibland så finns det en maximal kostnad för bärningen. I så fall ska du kolla med bärningsfirman om de utför bärgningar som är godkända av ditt försäkringsbolag.

Däckreparation och bilbärgaren

Ifall du drabbats av punktering på ett däck ska du uppge detta när du beställer bärgning samt tala om vilken bilmodell du har eftersom då kan bärgningsfirman ta med ett extra däck till dig och byta detta åt dig vilket gör att du kan fortsätta din färd.

Bärgningsfirmor

De största bärgningsfirmorna i landet är Assistanskåren och Falck. Lokalt finns de stora regionala bärgningsföretag som både snabbt och billigt kan hjälpa dig att bärga ditt fordon.

Starthjälp eller Batteribyte vid bärgningen

Nya bilar kan förbruka stora mängder elenergi även om bilen står still. Oftast räcker det med starthjälp för att få fart på bilen igenom men då är det viktigt att starthjälpen inte levererar spänningsspikar som kan skada elektroniken. Vissa bärningsfirmor kan även ge starthjälp till olika hybridbilar som t.ex. Toyota Prius, Lexus och Honda.

Om det inte hjälper med starthjälp kan det vara bra idé att be bärgningsfirman ta med ett extra batteri till din bil så att du kan få det utbytt på plats. Detta gäller dock inte elbilar mer stora litiumbatterier. Ifall det inte finns något batteri tillgängligt eller om det är något annat fel är sista utvägen en bärgning till verkstaden.

Bärgning av Båtar och Fartyg

Fartygsbärgningar av förlista fartyg utförs ofta av de större dykfirmorna i landet eftersom det är viktigt att fartygen förankras korrekt innan lyft. Fartyg som grundstött och behöver dras loss bogseras/bärgas in till varvet eller båtskroten kan göras av många aktörer som t.ex. bogserbåtar.

Varkbärgning innebär att fartyget som ska bärgas inte kommer bli sjödugligt igen men det finns ändå ett värde att ta upp det. Oftast genomförs bärgningar av vrak med någon typ av pråmkran som kan ta han om båtar och mindre fartyg.